kandelaartje

Het kweken van zeldzame inheemse kleine planten

Rozenkransje (Antennaria dioica)

Bekende plant, kan goed tegen droogte. Houdt van zonnige, open arme zandgrond. Vormt mooie lage zachte tapijtjes, waartussen er nog wel ruimte is voor andere planten. Dus een goede weef-plant voor de (rots-)tuin.

Het Rozenkransje is tweehuizig, dat betekent dat je mannelijke en vrouwelijke planten hebt. De vrouwelijke planten hebben bloemen die roze zijn en zaadjes kunnen vormen, de mannelijke planten hebben witte bloemen, die stuifmeel produceren en dus de vrouwelijke bloemen kunnen bevruchten. De bloemen zijn eenslachtig, er bestaan dan geen bloemen die zichzelf kunnen bevruchten. Er zijn cultivars in de handel, bv. Antennaria dioica ‘rubra’. Ik weet alleen nog niet of de rode bloemetjes van deze cultivar nou de mannelijke of de vrouwelijke zijn…

 

Hieronder het zachtgrijze Rozenkransje. (Met een Kandelaartje!) Ook een kiempje van Impatiens (noli-tangere, Groot springzaad?), een plant die eigenlijk in een totaal andere leefomgeving thuishoort: namelijk vochtige bossen, i.p.v. schrale droge open zandgrond.

rozenkransje

7 mei 2014: Een stukje niet bloeiend Rozenkransje. Een stukje verderop bloeide het al wel. Let op de geel-groene plant rechtsbovenin, de zuidelijke tegenhanger van Dwergbloem. Bij toeval herkende ik het plantje in de geillustreerde flora van Thieme van Blamey en Grew-Wilson: Asterolinon linum-stellatum… uit Zuid- en Midden-Frankrijk.

rozenkransje

rozenkransje Foto: A. van der Linde

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: