kandelaartje

Het kweken van zeldzame inheemse kleine planten

Moerashertshooi (Hypericum elodes)

Bloeit geel, met redelijk grote bloemen. Vaste plant. Groeit niet snel, heeft vocht nodig, kan in water groeien. Stekt gemakkelijk, en zaait zich ook uit. Zeldzaam in onze streken, aan de rand van meertjes. Leuk voor aan de rand van een vijver. Niet een kleine plant, kan uiteindelijk een groot oppervlak bedekken, als ie de ruimte krijgt.

wants juli  2015 011 wants juli  2015 010

mei 2018: Was bijna Moerashertshooi kwijtgeraakt door de strenge vorst van februari. Gelukkig had ik ook nog potten in de vorstvrije schuur bewaard. Ik stekte Moerashertshooi op verschillende plekken, in verschillende potjes dus, en dat was mijn geluk, want het kan volledig verdwijnen door de vorst. Onder water heb je meer kans dat het overleefd. En uit zaad kan het ook goed kiemen. Dan overleef je altijd de vorst, als zaad. Maar het is in principe een meerjarige plant, dus je kan hem elke keer overhouden. Hij kan uit elk levend stukje stengel prima uitlopen. Dus als door strenge vorst 90 procent van de plant dood is, zal hij weer helemaal terugkomen de zomer daarop, want hij kan snel groeien als het eenmaal zomer is.

Ook uit zaad van een plant die zelf dood was gegaan tijdens de winter zag ik veel kiempjes. Zo is de soort goed bestendig: door de zaden.

%d bloggers liken dit: