kandelaartje

Het kweken van zeldzame inheemse kleine planten

Dwergvlas (Radiola linoides)

Eenjarig. Heel klein plantje, kan door vele vertakkingen wel bossig worden. Maakt vele zaadjes en kiemt goed, maar heeft wel langdurig open plek nodig, wil hij niet overschaduwd worden.

Hieronder zijn veel kiempjes tussen het mos te zien: het gaat om de kiempjes met twee blaadjes. De anderen zijn Ogentroost en Duizendguldenkruid.

dwergvlas 2013

dwergvlas 2013

juli 2013: het gaat om de kleine lichtgroene plantjes met paarsgewijze blaadjes. De witte bolletjes zijn de nog dichte bloemknopjes. Ook is te zien: Rode ogentroost (met licht gekartelde blaadjes) en Geelhartje (linksboven)

10 juli plantjes allerlei 034

25 juli 2013: Bloemetjes openen alleen in de zon en ook nog eens minimaal. Net als bij Geelhartje ook weer de splitsingen van de bloemstengels die zich op hun beurt ook weer splitsen. In de oksel  van de splitsing kan weer een bloemetje groeien.Ook zijn er kiempjes te zien van Liggend hertshooi.

SONY DSC

7 mei 2014:

dwergvlas

Dwergvlas kiempjes. Foto A. van der Linde.

Eind juli 2014: Hieronder met beginnend zaaddoosje.

Foto: Sebastiaan Terlouw 2014

Foto: Sebastiaan Terlouw 2014

begin juli 2015:

DSC00385

Hieronder foto’s: J. Middelhuis 2016. 1 Juli.

fotoboek-1090696

fotoboek-1090688

Eind augustus 2017: Met melkkruid (Glaux maritima)

Foto: A.J. van der Linde 2017

Hieronder foto van 2019: Deze Dwergvlas groeit in een dichte bak met turf en die is altijd vochtig tot nat.

Omdat de plant echt erg klein is, is zaden oogsten lastig omdat de zaden niet allemaal gelijk rijp zijn. Ook zijn de zaden in het moeilijk bereikbare midden het eerst rijp… En die zaden vallen op de grond als ze rijp zijn. Vaak maak ik elk jaar voor die zaden nieuwe bakken omdat de oudere bakken dichtgroeien met planten, en dwergvlas heeft echt ruimte en licht nodig voor de kieming.

Foto: Arend Visser 2019

Foto: Arend Visser 2019

Hieronder zie je een dicht bakje met turf of veen die altijd  nattig is. Dwergvlas, Zonnedauw, een buitenlandse primula (primula farinosa), een onthoofde Bitterling (Blackstonia) en Dwerggentiaan.

Ik had dit jaar (2019) veel last van emelten in de bakken, maar die emelten hebben het moeilijk in dichte bakken omdat die soms helemaal blank staan, dus in dichte bakken is er weinig schade. Emelten knabbelen ’s nachts bovengronds aan de planten. In de bakken met schade bestrijd ik de emelten door de bak helemaal onder water te zetten en dan komen de emelten langzaam tevoorschijn.

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: