kandelaartje

Het kweken van zeldzame inheemse kleine planten

Waar gaat Kandelaartje over?

Het Kandelaartje, Saxifraga tridactylites, is het symbool van deze website. Ik kweek kleine (lage) inheemse planten, vooral ouderwetse (akker-)onkruiden, die helaas soms zeldzaam zijn in Nederland. De kleinoden van onze inheemse flora, die helaas meer en meer verdwijnen, door grootschalige monocultuur-landbouw, verzuring, bemesting en verdroging. De soorten die heel mooi bloeien noem ik kabouter- en elfenplanten. Zij zijn het zout in de pap van onze inheemse flora.

‘Vergeten groenten’ kennen we, maar kennen we ook ‘vergeten onkruiden’…?

Het is een vergeten schat, deze inheemse miniatuurtjes. Omdat ze niet sterk concurrerend zijn ten opzichte van andere grove onkruiden, komen ze meestal alleen voor op voedingsarme gronden met vaak zeer specifieke jaarlijkse vochtigheidsgradaties (bv. winterse overstromingen zodat veel planten sterven, en een kale vlakte overblijft) of tijdelijk zoute milieus, of tijdelijk dichtgeslagen bodems (zodat andere grotere planten er ook niet kunnen groeien, en als de grond weer geschikt is, kiemen ze; omdat ze klein zijn kunnen ze relatief snel bloeien en zaad zetten).

Een aantal kwam vroeger veel voor in karrensporen, op molshopen, en op door koeien losgetrapte grond: de zaden die dieper in de bodem lagen kwamen toevallig in het licht te liggen, gingen kiemen en er was tijdelijk genoeg openheid, zonlicht en water om te bloeien en zaad te zetten.

Sommigen bloeien erg mooi, anderen zijn echter onaanzienlijk. Maar ook de mooibloeiers zijn vaak zo klein dat ze vaak niet opvallen, maar vergroot op de foto zijn het dan toch weer juweeltjes.

Het doel van deze site is om de schoonheid te laten zien van kleine vergeten planten in combinatie met hun leefomgeving. Mijn inspiratie komt van de unieke, stille sfeer in natuurgebieden die een grote diversiteit aan planten herbergen, bv. in de bergen, of in uitgestrekte natuurgebieden in Nederland.

Ik houd de groei en ontwikkeling van deze plantjes bij, d.m.v. tekst en eigen foto’s. Ook geef ik tips over hoe je ze kan kweken. Het is leerzaam om ze te kweken omdat je ze dan pas echt leert kennen; je begrijpt dan beter hoe ze leven en wat hun kwaliteiten en zwakheden zijn. Dan zie je bijvoorbeeld dat de soorten die langzaam of laat kiemen vaak het onderspit delven tegen de snellere  en vroegere kiemers, wat een van de redenen kan zijn dat ze sterk achteruitgaan in hun leefgebied als het opeens anders beheerd wordt dan vroeger.

Hiernaast bij ‘scrollen door berichten’ kun je naar links en rechts scrollen om berichten te bekijken, met o.a. foto’s uit mijn tuin, waarbij het er vooral om gaat dat de planten samen groeien op een natuurlijke manier, dat ze verweven met elkaar, en ik vind het mooi als de foto iets sprookjesachtig heeft, iets oorspronkelijks.

Veel plezier met de foto’s en de plantjes…!

Grassen, zeggen, klavers, gentianen en orchideeën en waterplanten blijven buiten beschouwing. Ik heb veelal de minder algemene planten opgenomen in de lijst. De lijst pretendeert niet compleet te zijn.

Deze site bestaat sinds maart 2011, en is blijvend in ontwikkeling. Elk jaar voeg ik weer informatie toe over de kieming en de ontwikkeling van de planten. Ik zal proberen zoveel mogelijk eigengemaakte foto’s te plaatsen. Per mei 2014 maakt ook A. van der Linde foto’s, hij heeft professionele apparatuur. Ook José Middelhuis en Sebastiaan Terlouw maken foto’s. Ik laat per pagina de ontwikkeling zien van het kweken in de loop van de jaren, dus hoe meer je naar beneden gaat op een pagina, hoe specifieker de informatie, omdat ik gaandeweg ontdekkingen doe. Ook worden de foto’s dan soms mooier.

Rechtsonder kun je ook een button aanklikken om deze blog te volgen, dan krijg je af en toe een interessant berichtje/nieuwtje/foto.

Onnodig om te zeggen, maar haal geen planten of zaden uit de natuur, alles is te verkrijgen online en bij plantenverenigingen (via zaadlijsten, bv. van de  http://www.rotsplantenvereniging.net of http://www.carnivora.nl e.d.) en diverse wilde planten kwekerijen, bv. de Keltenhof, de Cruydthoek of De Helianth.

Jan Willem Visser


8 responses to “Waar gaat Kandelaartje over?

 1. Danielle Visser schreef:

  He JW,

  Wat een leuke en informatieve site!! Ik zal m eens gaan raadplegen tijdens onze wandelingen en mn ogen goed openhouden voor je kleine wondertjes!

  Like

 2. Heel leuk, en zeker het is niet nodig ze uit de natuur te halen, zaden en plantjes zijn verkrijgbaar bij speciale kweekerijen en heemtuinen.

  Like

 3. Menno Oosterhoff schreef:

  Wat spreekt hier een liefde uit. Herkenbaar en inspirerend. Weet nog hoe blij ik was met mijn kleinglidkruid, jaren geleden.Een speldenknopje op een arm gemaakt stukje in een verder weelderige heemtuin op vette klei. Samen met een tuinvriend genoot ik ervan. Dat zie ik op je website uitvergroot (raar woord in dit verband) terug.

  Like

 4. Theije Twijnstra schreef:

  Hele mooie informatieve site. Ga ik zeker vaker bezoeken! Fijn om iemand zo betrokken bij het kleine en lieflijke te zien!

  Like

 5. JD schreef:

  Ha JW, fraaie en goed informatieve site!

  Like

 6. Arian van Diermen schreef:

  Ik vind je site interessant, ook omdat de toelichtingen duidelijk zijn! Mooie foto’s ook!

  Like

 7. Joost Kers schreef:

  TOP artikel !!! Als voormalig leraar biologie mis ik nog steeds dat er niet meer NAAR BUITEN wordt gegaan. DAAR
  is de natuur. Helaas is dat niet mogelijk.

  Like

 8. jmiddelhuis schreef:

  Hallo JW de laatste dagen als mijn buurman. Ik heb altijd enorm genoten van je tuin, je planten en jou gezellige gesprekken. Dát zal ik enorm missen.
  Ik hoop op buren die ook groene vingers hebben en dat je tuin kan blijven.

  Dank je wel liefs José

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: